ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

 



FACILITY MANAGEMENT ORGANIZATION

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

 





 ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο οι Η/Μ εγκαταστάσεις ενός κτιρίου υλοποιούντο όριζαν και τις ανάγκες της συντήρησης.


Δηλαδή, από τον Κύριο του Έργου (ΚτΕ) και τις απαιτήσεις του, ο Μελετητής ανέπτυσσε τις νέες απαιτήσεις και τις μετάφραζε σε τεχνικές λύσεις με τη σύμφωνη γνώμη του ΚτΕ.

Στη συνέχεια, ο ανάδοχος του έργου λάμβανε τα τεύχη της μελέτης και άρχιζε την κατασκευή αναπτύσσοντας και τις λεπτομέρειες οδεύσεων, καθώς και τα σχέδια “as built”.

Η διαδικασία “Testing and Commissioning” δημιουργούσε τον φάκελο στατικών δοκιμών των εγκαταστάσεων, καθώς και την αναφορά Λειτουργικών Δοκιμών Απόδοσης για την τελική παράδοση του έργου.     

Τέλος ο διαχειριστής λειτουργίας του κτιρίου έχοντας την ευθύνη της διατήρησης των εγκαταστάσεων σε ορθή λειτουργία και υψηλή αποδοτικότητα, καθόριζε και τον τρόπο συντήρησης μέσα από προτάσεις των υποψήφιων εργολάβων συντήρησης.

 




Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η παραδοσιακή συντήρηση εκτελείται συνήθως σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την πραγματική κατάσταση του εξοπλισμού.


Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιττή συντήρηση και πιθανή διακοπή λειτουργίας.

Η συντήρηση βάσει συνθηκών, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πραγματικής κατάστασης του εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας αισθητήρες και ανάλυση δεδομένων.

Στη συνέχεια, η συντήρηση προγραμματίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του εξοπλισμού, μειώνοντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας και εξοικονομώντας κόστος.

Η συντήρηση βάσει συνθηκών είναι πιο προληπτική και μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων πριν οδηγήσουν σε βλάβες, σε αντίθεση με την παραδοσιακή συντήρηση που είναι πιο αντιδραστική.

Αυτή η μετάβαση από τη συντήρηση βάσει χρόνου στη συντήρηση βάσει συνθηκών κατέστη δυνατή μέσω των εξελίξεων στο IoT, στην ανάλυση δεδομένων και στις τεχνολογίες πρόβλεψης συντήρησης.

 





ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο μέλλον απαιτείται η δημιουργία Πολιτικής στη Συντήρηση για κάθε εγκατάσταση που πιθανόν να είναι μοναδική, όμως εφαρμόζονται πολλές μεταβλητές γενικά.

Οι πιο κάτω ερωτήσεις προορίζονται ώστε να βοηθήσουν τον σχηματισμό πολιτικής:

1.     Ποιες είναι οι συνέπειες μίας βλάβης ή αστοχίες;

2.     Πώς μια εγκατάσταση ή ένα σύστημα είναι πιθανόν να αστοχήσει;

3.     Ποια είναι η πιθανότητα μιας αστοχίας;

4.     Υπάρχουν διαθέσιμες εφεδρείες; 

5.     Τι επίπεδο χρήσης προβλέπεται;

6.     Τι τύπος συντήρησης προβλέπεται;

7.     Τι επίπεδο τεχνικής κατάρτισης θα είναι διαθέσιμο και πώς θα οργανωθεί;

8.     Θα υπάρχουν ανταλλακτικά επί τόπου;

9.     Μπορούν μηχανήματα να αγοραστούν τοπικά, ή να ενοικιαστούν;

10. Μπορεί να ζητηθεί ένα πρότυπο συντήρησης;

11. Θα παρέχονται όλα τα αναγκαία τεχνικά έντυπα;

12. Τι οικονομικά έσοδα θα διατίθενται για την συντήρηση;

13. Πώς θα παρουσιάζεται η συμβατότητα με τους εθνικούς νόμους και τα προεδρικά διατάγματα;

 





 



 




Υ.Γ

Το Hellenic FM Think Tank (!) έχει σαν στόχο να δημιουργήσει προβληματισμό και καινοτόμες λύσεις στην εύρεση, αξιολόγηση και εκπαίδευση εργαζόμενων σε θέσεις ευθύνης όπως η Γενική Διεύθυνση Διευκολύνσεων (FMO) της σύγχρονης επιχείρησης που θα ανταγωνιστεί ισότιμα, στην επόμενη δεκαετία, ανάμεσα τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η αναφορά στις αρμοδιότητες των Γ.Δ/νσεων που χειρίζονται τέτοια θέματα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δυνητικές μορφές, καθώς ανάλογα το τομέα που ενεργοποιείται η επιχείρηση και την οργανωτική δομή που έχει επιλέξει, η αρμοδιότητα για το Facilities Management μπορεί να ανήκει σε Δ/νση Διοικητικού, σε Δ/νση Στεγαστικής Μέριμνας, σε Δ/νση Εγκαταστάσεων, (ή πιο  συγκεκριμένα των Κτιριακών Εγκαταστάσεων).

           

 




 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

FM HELLENIC THINK TANK - WHAT IS IT?

FMO | FACILITIES MANAGER OFFICER

FMO | OPERATIONS MANAGER